Corporate Governance with Bob Hoogenboom & Marcel Pfeijffer – by NBA Opleidingen

September 15, 2016
Map Unavailable

Date/Time
Date(s) - 15/09/2016 - 16/09/2016
8:00 am - 5:00 pm

Location
The Alhambra Ballroom

Categories


Workshop “Corporate Governance” 2016
September 15-16, 2016

The Institute for Financial Education Aruba (Stichting Opleidingen Financiële Sector), in cooperation with the Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), is organising a workshop on “Corporate Governance” for financial service providers such as bankers, insurers, accountants, controllers, compliance officers and supervisors.

This interactive two-day training will be presented by renowned experts Mr. Marcel Pheiffer and Mr. Bob Hoogenboom.
________________________________________________________________________
Date: Thursday, September 15 & Friday, September 16, 2016
Time: 8:00 AM – 5:00 PM
Location: The Alhambra Ballroom
Price: Afl. 1750,- per person (includes lunch on both days)
PE points: 16 (accountants)
———————————————————————————————

For more information and application please fill in our contact form  or call us at +297 594 25 22. There are limited seats available and reservations are made on a “first-come-first-serve” basis.

 

COURSE DESCRIPTION <DUTCH>

Net als in de voorgaande tweedaagsen stellen wij voor het programma in 4 blokken van (4 PE-punten) te knippen.

Blok 1 Ontwikkelingen internationale regelgeving Corporate Governance
De Sarbanes-Oxley Act vormde het Amerikaanse antwoord na de boekhoudschandalen op het gebied van corporate governance. Ook in diverse andere landen is aan het begin van deze eeuwwisseling de op dit gebied relevante wet- en regelgeving aangescherpt.

Anno 2016 is er een volgende fase in het denken over corporate governace ingegaan. Maar ook op het gebied van public governance speelt het nodige.

In het eerste blok zal Marcel Pheijffer aan de hand van het voorstel tot herziening van de Nederlandse corporate governace code, ingaan op de thema’s die in beweging zijn. Het gaat dan onder meer om de rol van de accountant, het beloningsthema en de versteviging van de positie van de commissaris.
Bob Hoogenboom zal aan de hand van literatuur, casuïstiek en groepsdiscussie op het thema public governance ingaan.

Blok 2 Panama papers, poortwachters, integriteit en moraliteit
De Panama Papers maken het nodige los in de wereld van de financiële dienstverlening. Sommigen spreken in dit verband over illegale dienstverlening. Wat daar ook van zij: er komen in de casustiek uit de Panama Papers vele thema’s en zaken naar voren die het bespreken waard zijn: de rol van belastingparadijzen, fiscale ethiek, de poortwachtersfunctie (accountants, notarissen, fiscalisten, trust en financiële instellingen), integriteit en moraliteit.

Marcel Pheijffer en Bob Hoogenboom nemen de deelnemers aan de hand van casuïstiek mee naar de meest relevante discussies die ten tijde van de cursus rond deze thematiek leven.

Daarnaast zal in dit blok inbreng van casuïstiek (en/of indien daar behoefte aan is: ontwikkelingen in lokale wet- en regelgeving) vanuit de groep deelnemers worden gevraagd die in blok 3 kan worden besproken.

Blok 3 Corporate governance in de praktijk
Aan de hand van casuïstiek ingebracht door docenten en deelnemers zal door Bob Hoogenboom en Marcel Pheijffer worden ingegaan op corporate governance in de praktijk. Best en bad practices worden geïnventariseerd en besproken.

Blok 4 Varia, vragenronde en wrap up

Regulatory capture & the politics of fraud

stukje hoorcollege en casuïstiek uit (inter)nationale empirie over wankelmoedig intern/extern toezicht;
‘politieke’ beïnvloeding van toezichthouders welke op Aruba vanwege de kleinschaligheid in theorie intenser is.

Economische en bedrijfsspionage

Third Wave Theory van Alvin Toffler: informatie belangrijkste vorm van kapitaal geworden. Kwetsbaar en wijzen op structurele karakter van spionage;
tour de horizon maken van casuïstiek.

Vragenronde en wrap up

Bookings

Bookings are closed for this event.